ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ
Η εκμάθηση της μουσικής μπορεί να αρχίσει σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι αποδεδειγμένο ότι η μουσική επιδρά ευεργετικά στον εγκέφαλο και την συμπεριφορά των παιδιών ήδη από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.
Το τμήμα "Τα Ντορεμιφασολάκια και εσύ" είναι ένα πρόγραμμα μουσικής αγωγής για πολύ μικρά παιδιά και τους γονείς τους που έχει σαν στόχο να προσφέρει στα παιδιά την εμπειρία του ήχου και της οργανωμένης μουσικής μέσα από το τραγούδι, τα μουσικά όργανα και τις μιμικές κινήσεις (χορός-θεατρικό παιχνίδι).
Μέσα από την μουσική ακρόαση, την αφήγηση ηχοιστοριών και το τραγούδι απλών μελωδιών, αναπτύσσονται γλωσσικές και νοητικές δεξιότητες (παρατηρητικότητα, δημιουργικότητα, φαντασία) των μικρών παιδιών. Εξοικειώνονται με το πρώτο μουσικό όργανο, τη φωνή και αναπτύσσουν αρμονία και ρυθμό στον λόγο και στην κίνηση με τη χρήση των μικρών κρουστών οργάνων.
Η συνύπαρξη του γονιού με το παιδί σε μια δημιουργική δραστηριότητα, όπως το πρόγραμμα μουσικοκινητικής προπαιδείας «ντορεμιφασολάκια» , αποτελεί πολύτιμη ευκαιρία για ποιοτικό χρόνο με το παιδί. Ενισχύει το δέσιμο του παιδιού με τον γονέα και καλλιεργεί την εμπιστοσύνη και την επικοινωνία μεταξύ τους.
"Τα Μουσικοπαιχνιδίσματα" είναι ένα τμήμα για παιδιά από 4 έως 6 ετών. Μέσα από μουσικές ακροάσεις και πειραματισμούς με κρουστά όργανα τα παιδιά εκφράζονται και αναπτύσσουν τη μουσικότητά τους. Ταυτόχρονα λαμβάνουν ένα σύνολο ερεθισμάτων, τη βάση για την μετέπειτα μουσική αγωγή τους. Ηχοΐστορίες, παραμυθοτράγουδα και ρυθμοί της ελληνικής παράδοσης και του κόσμου, αποτελούν το πλαίσιο κάθε συνάντησης. Η πρώτη γνωριμία με τις νότες, το μεταλόφωνο και διάφορα άλλα μουσικά όργανα θα το βοηθήσουν στην επιλογή του καταλληλότερου για αυτό.
Έξι ετών το παιδί είναι πλέον έτοιμο να διδαχθεί το όργανο που επέλεξε. Είτε μέσω ομαδικών μαθημάτων 2-3 ατόμων ( για τον πρώτο μόνο χρόνο) ή ατομικών αρχίζει η διδασκαλία του οργάνου η οποία συνοδεύεται με το μάθημα θεωρίας, σολφέζ και dictee.
- Η μουσική χωρίζεται σε τρεις τομείς. Στον τομέα της κλασσικής, της μοντέρνας και της λαϊκής - παραδοσιακής μουσικής
ΤΟΜΕΑΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Η μέση διάρκεια σπουδών για τα όργανα της κλασσικής μουσικής είναι 3 χρόνια για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης (προκαταρκτική, κατωτέρα, μέση, ανωτέρα). Η διάρκεια του μαθήματος είναι 40 λεπτά για την προκαταρκτική κα την κατωτέρα, 60 λεπτά για τη μέση και 75 για την ανωτέρα. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του ο μαθητής παρακολουθεί και τα υποχρωτικά θεωρητικά μαθήματα κάθε βαθμίδας. Σαν επισφράγισμα των σπουδών του έρχεται στο τέλος το πτυχίο και το δίπλωμα τα οποία του δίνουν το δικαίωμα να διδάξει και να αναγνωριστεί ως σολίστας.
Οι σχολές που εντάσσονται στον τομέα της κλασσικής μουσικής είναι οι εξής:
- Σχολή Πιάνου
- Σχολή Εγχόρδων ( βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο)
- Σχολή Νυκτών ( κιθάρα, άρπα, λαούτο)
- Σχολή Ξύλινων Πνευστών ( φλάουτο, κλαρινέτο, όμποε, φαγκότο, σαξόφωνο)
- Σχολή Χάλκινων Πνευστών ( τρομπέτα, τρομπόνι, κόρνο, ευφώνιο, τούμπα)
- Σχολή Κρουστών
- Σχολή Ακορντεόν
- Σχολή Μονωδίας
- Σχολή Ανώτερων Θεωρητικών ( αρμονία, αντίστιξη, φούγκα, σύνθεση)
- Μουσικά Σύνολα ( χορωδία, ορχήστρα εγχόρδων, συμφωνική μπάντα)
ΤΟΜΕΑΣ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Εδώ ανήκουν όλα τα όργανα που απαρτίζουν ένα συγκρότημα μοντέρνας και ροκ μουσικής.![]()
Η διάρκεια των σπουδών αυτών των οργάνων είναι 8 χρόνια και στους απόφοιτους δίνεται βεβαίωση σπουδών. Στη αρχή ο μαθητής διδάσκεται το βασικό πρόγραμμα εκμάθησης του οργάνου και αργότερα ειδικεύεται στο είδος μουσικής που του αρέσει. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο συμμετέχει σε μουσικό σχήμα και εμφανίζεται σε μουσικές εκδηλώσεις. Η παρακολούθηση των θεωρητικών μαθημάτων παράλληλα με το όργανο κρίνεται υποχρεωτική. Το μάθημα του οργάνου είναι ατομικό, διάρκειας 40 λεπτών, μία φορά την εβδομάδα και της θεωρίας είναι ομαδικό, διάρκειας 60 λεπτών, μία φορά την εβδομάδα.
|
ΤΟΜΕΑΣ ΛΑΙΚΗΣ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Στον τομέα αυτόν έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε ένα από τα όργανα της ελληνικής λαίκής και παραδοσιακής μουσικής.
|
- ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
- ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕΣΩ Η/Υ
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑ
Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται δύο προγραμματισμένες εκδηλώσεις, μία τον Φεβρουάριο και νία τον Ιούνιο, καθώς και διάφορες εμφανίσεις εκτός Σχολής. Σε αυτές συμμετέχουν όλα τα τμήματα μουσικής και χορού. Επίσης εμφανίζεται η Χορωδία και τα Μουσικά Σύνολα που έχουν δημιουργηθεί και που απαρτίζονται από τους μαθητές της Σχολής. Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η εξοικείωση των μαθητών με το κοινό, η προβολή τους αλλά και η ηθική ικανοποίηση των γονιών αναγνωρίζοντας την πρόοδο των παιδιών τους. Όλες οι εκδηλώσεις καλύπτονται από οπτικοακουστικά μέσα και το υλικό διανέμεται δωρεάν στους μαθητές σε μορφή DVD. |